fredag den 24. maj 2013

Cheryl Strayed: Wild


Cheryl Strayed: Wild, 2012
Jeg læser mange biografier, og denne er af en hel anden kaliber end før oplevet. Bogen er skrevet som en roman, hvor vi følger Cheryl Strayed tanker og refleksioner, på en 100 dages vandringstur, langs en 1800 km. stillehavsrute i USA.
Som læser sætter det også tanker og refleksioner i gang. Vi vil alle opleve nedture, sorg og opgivenhed, men bogen giver også os læsere en tro på, at vi ved hårdt arbejde, via selvhjælp, kan komme videre i livet.
En stærk bog, hvis lige jeg aldrig har læst.

På Litteratursiden.dk står der om bogen:

Den unge forfatter har mistet sin mor, ægteskabet smuldrer, og hun er begyndt at tage heroin. Impulsivt kaster hun sig ud i en ekstremt krævende vandring, som skal blive hendes redning.

”Jeg anbragte mig med ryggen mod oppakningen, fik krænget armene ind under skulderstropperne og lukkede spændet foran på brystet. Så tog jeg en dyb indånding og begyndte at gynge fem og tilbage for at få en slags fremdrift, indtil jeg med opbydelsen af alle mine kræfter endelig fik kastet mig fremover og kom op på alle fire.”
Jeg-fortælleren er Cheryl Strayed og rygsækken, som hun kalder Monster, indeholder hele hendes verden i de godt 100 dage, hun vandrer på Stillehavruten. Som 25-årig var Cheryl Strayed ved at blive skilt fra en mand, som hun egentlig stadig elskede, hun havde tilfældige jobs som servitrice, hendes mor var død et par år tidligere, hun eksperimenterede med stoffer og var i det hele taget ulykkelig og skrupforvirret.
En dag var hun ved at købe noget i en forretning med friluftsudstyr, og mens hun stod i kø, fik hun tilfældigt øje på en bog med titlen ’The Pacific Crest Trail, volume 1’. Bogen er en beskrivelse af en vandrerute, som går fra den mexicanske grænse i syd til grænsen mod Canada i nord gennem ødemark, ørken og i bjerge. Hun besluttede sig for, at selv om hun overhovedet ikke havde nogen erfaring som vandrer, ville hun forsøge at gå en del af den, cirka 1800 km. Hvorfor? Hun siger selv, at hun ikke havde noget at miste ved at give det en chance, hun ville væk fra sit gamle liv og starte på ny.
Cheryl Strayed starter på vandreturen, totalt uforberedt og med en alt for tung rygsæk, men på trods af for små vandrestøvler, ødelagte fødder, usædvanligt meget sne i bjergene og møder med klapperslanger lykkes det hende at nå frem til Gudernes Bro. Hun fortæller levende om sin tur, om strabadserne og de mennesker, hun møder, men også om alle de tanker hun gør sig undervejs om sit liv og især om sin mor, og da hun når sit mål, er hun klar til en ny begyndelse.
’Wild’ er en fortælling om at fare vild og at finde sig selv igen. Cheryl Strayed er en god fortæller, og hun formår at gøre sine overvejelser og tanker interessante og almengyldige, uden at det bliver alt for selvsmagende. Der er planer om at filmatisere bogen, og jeg er sikker på, at det vil blive en flot film at se på, da vandreturen går igennem flotte landskaber, men det bliver mere spændende at se,  hvordan filmen vil skildre Cheryls tanker og refleksioner over sit liv. (Af: Anne Grethe Jacobsen)
Se min bogliste 2013 her
Se min bogliste 2012 her


4 kommentarer:

Connie Larsen sagde ...

Det lyder som endnu en bog til min læseliste ... tak for tippet :-)

Krearier sagde ...

Jeg er sikker på, at den også vil sætte nogle tanker i gang hos dig, som måske også kan bruges i fremtiden :)
Jeg vil i hver fald tænke på forfatteren, hvis jeg pludselig står i en svær situation :)

DIY se her hvordan sagde ...

Den kommer på min læseliste :)

Krearier sagde ...

Dejligt at jeg kan give jer andre imput :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...